Polylang eklentisi ile dinamik içeriklerinizi istediğiniz kadar dilde çeviri yaptırabilirsiniz. Öncelikle Polylang’ın çalışma prensibini anlatmak istiyorum. Polylang wordpress sitenizde bulunan post type ve taxonomy’leri (yazılar, sayfalar ve temanızda bulunan diğer bölümler) çoğaltarak her içeriğin diğer dillerdeki alternatiflerini oluşturmanızı sağlıyor. Diğer otomatik çeviri yapan eklentilere göre Polylang’ın kullandığı bu yöntem seo için oldukça faydalıdır. Tabi bunun için içeriklerinizi her dilde eksiksiz olarak girmeniz gerekiyor çünkü Türkçe içeriği varsa ve içeriğin İngilizce karşılığı boş gelirse bu arama motorları için olumsuz karşılanabilir. Polylang eklentisi otomatik olarak her içeriğin diğer dillerdeki karşılıklarını alternate link rel ile arama motorlarına bildirir.

Mesela şuan sitenin varsayılan dilinin (birazdan Polylang ile seçeceğiz) Türkçe olduğunu varsayalım ve şuan anasayfayı Türkçe olarak ziyaret ediyoruz. Polylang sizin siteye eklediğiniz dillere göre anasayfanın diğer dillerdeki karşılıklarını aşağıdaki gibi otomatik yazacaktır.

<link rel="alternate" href="https://siteadi.com/" hreflang="tr" />
<link rel="alternate" href="https://siteadi.com/en/home/" hreflang="en" />
<link rel="alternate" href="https://siteadi.com/ar/home-ar/" hreflang="ar" />
<link rel="alternate" href="https://siteadi.com/fa/home-fa/" hreflang="fa" />

Şimdi gelelim Polylang’ı nasıl kullanacağımıza, öncellikle https://tr.wordpress.org/plugins/polylang/ adresinden indirip veya eklenti ekle bölümünden Polylang eklentisini kuruyoruz. Kurduktan sonra menüde Languages bölümü geliyor buraya tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi eklemek istediğimiz dilleri seçip ekliyoruz.

Wordpress Polylang Dil Ekleme

Daha sonra eklediğimiz diller sağ tarafa listeleniyor. Hangi dilin varsayılan olmasını istiyorsanız onu yıldız ile işaretlemeniz gerekiyor.

Languages altındaki Settings bölümüne geliyoruz. Custom post types and Taxonomies altındaki Settings‘ e tıklıyoruz. Aşağıdaki gibi hangi bölümlerde çeviri yapmak istiyorsak seçiyoruz ve Save Changes butonuna tıklıyoruz. . Bende Woocommerce kurulu olduğu için ürünler, kategoriler vs. çıktı sizinde temanızda olan bölümler burada çıkacaktır.

Wordpress Polylang Post Type

Test etmek için Woocommerce ürünlere giriyoruz ve herhangi bir ürünü düzenle diyoruz. Düzenleme sayfasının sağında aşağıdaki gibi içerik dili varsayılan dilimiz olan Türkçe olacaktır. İngilizce karşılığını eklemek için ise İngilizce bayrağının yanındaki artı işaretine tıklıyoruz ve içeriğimizi İngilizce karşılığını giriyoruz.

Wordpress Polylang İçerik Ekleme


Her içeriğimizin karşılığını gireceğimiz gibi her dilde gözükecek menüleri de ayarlamamız gerekiyor. Görünüm-Menüler bölümüne giriyoruz. Türkçe için bir menü İngilizce için bir menü eklememiz gerekiyor. Menüye ekleyeceğiniz dilleri menü diline uygun olan içeriklerden seçmemiz gerekiyor.

Menüleri oluşturduktan sonra üst sekmeden Konumları Düzenle‘ye tıklıyoruz ve az önce eklediğimiz menüleri aşağıdaki gibi diline göre seçiyoruz.

Wordpress Polylang Menü Ayarlama

Polylang kullanımı bu kadar. Takıldığınız yerleri yorum olarak iletebilirsiniz.

Eğer Woocommerce temanıza Polylang eklentisi kurduktan sonra anasayfanızda veya diğer sayfalarda tasarım sorunları yaşıyorsanız Woocommerce Polylang Entegrasyonu yazımda anlattığım eklentiyi kurarak bu sorunu giderebilirsiniz.